22 Şubat 2014 Cumartesi

YULAF CANDIR ! Yiyelim,yedirelim


 







YULAF VE YULAF EZMESİ NEDİR ? VÜCUDA FAYDALARI NELERDİR ?
Otsu bir tahıl bitkisi olan yulaf, bol miktarda nişasta içerir. B grubu vitaminler ile başta kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir mineralleri olmak üzere mineraller bakımından da zengindir. Botanikteki adı Avena sativa olan yulaf, yaklaşık olarak 5000 yıldır yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yulafın tohumları bir tür tahıl gevreği yapılmasının yanında çoğunlukla yulaf ezmesi şeklinde de tüketilmektedir. Yulaf, buğday ve arpadan sonra ikinci önemli mahsul olarak kabul edilmektedir.



Yulafın ve Yulaf Ezmesinin Faydaları: Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Vücuda rahatlık verir. Sinir zayıflığı, stres ve uykusuzluğa iyi gelir. Vücudu, kas ve kemikleri güçlendirir. Dişleri korur. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. İktidarsızlığa iyi gelir. Troid bezinin düzenli çalışmasını sağlayarak, Guatrı önlemeye yardımcı olur. Kandaki şeker miktarını ve kolesterolü dengeler. Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir ve idrar söktürür. Özellikle çocuklarda görülen hazımsızlığa karşı faydalıdır. Adet dönemindeki ağrı ve şikayetleri azaltır.
Yulaf Nasıl Kullanılır? Yulaftan yulaf ezmesi, unu ve ekmeği yapılabilir. Yulaf çayı vücuda kuvvet verir, idrarı arttırır ve kabızlığı giderir. Yulaf unu özellikle çocuk mamalarında kullanılır.




YULAFLA BESLENMENİN SAĞLIĞA FAYDALARI
Yulaf proteini soya proteini ile eşit kaliteye sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yulaftaki proteinin süt, et ve yumurta kadar değerli olduğunu ortaya koymuştur. Bu şu anlama gelmektedir. Yulafın dar gelirli aileler için protein açıklarını ya da eksikliklerini karşılayan bir gıda olduğu bilinmelidir.
Yulaf proteini, proteinlerin yapıtaşları olan birçok amino asit içerir. Amino asitler vücudun optimum işleyişi kolaylaştırmak temel proteinlerdir.Bu amino asitler Triptofan, Treonin, Izolösin, Lösin, Lizin, Metiyonin, Sistin, Fenilalanin, Tirozin, Valin, Arjinin, Histidin, Alanin, Aspartik asit, Glisin, Glutamik asit, Prolin ve Serin bulundurur.
ENERJİ: Yulaf, diğer tahıllar gibi enerji ihtiyacını karşılamak için kalori sağlayan bir karbonhidrat kaynağı olarak öncelikle değerlendirilir. Yulaf, orta şiddette egzersiz sırasında performansını artırmak için 1 saat 45 dakika önce yenilirse insanın metabolizmasını olumlu yönde değiştirebilir.



BAĞIRSAKLAR VE KABIZLIK: Yulafta bulunan lifler kişinin sağlığı için çok önemli olduğuna şüphe yoktur. Yulafta yüksek lif içeriği mevcut olduğundan bağırsak kanserini önlemede yararlı olduğu çalışmalar arasında yer almaktadır. Lifler bağırsak hareketlerini düzenli tutulması gereklidir.
Lif kaynağının tedavi edici bir diğer özelliği de düzenli kullanımda kabızlık sorununa yardımcı olabilir. Yulafta hem çözünür ve çözünmez lif yüksek oranda mevcuttur.



KOLESTEROL: Yulaf ezmesi ve yulaf kepeği diyette önemli lif kaynaklarıdır. Bu lifin yarısı çözünür ve yarısı çözünmez liflerdir. Yulafta bulunan çözünür lif, tek bileşenli beta-glukan, kan kolesterol düşürücü etkili olduğu kanıtlanmış olan çözünebilir bir liftir. Yulaf, tüm kolesterol düşürücü ilaçlar gibi bol egzersiz ile birlikte ele alındığında, düşük yağlı, yüksek lifli diyetin parçası olarak tüketildiğinde etkilidir. Bir başka çalışmada yulaf kepeği 6-8 hafta diyette kötü kolesterol (LDL) ile total kolesterol düşürdüğünü bulundu. Kısacası, yulaf kan kolesterol düzeyinin korunması için çok önemlidir. Yulaf, inositol bakımından en iyi kaynaklardan birini oluşturmaktadır. Başka bir deyişle, yulafı hayatınıza alarak barsak sağlığınızı ve kolesterolünüzü kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.








KİLO VERME: Yulaf, yapısındaki çözünür lifler sayesinde kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Çözünür lifler insanın sindirim sürecini yavaşlatabilir ve uzun süre dolgunluk hissi sağlar. Pişmiş yulaf, vücut yağ azaltmaya yardımcı olabilir. Yeni bir araştırmaya göre 2-18 yaş arası çocuklarda alınan yulaf ezmesi obezite riskini düşürdüğünü göstermektedir.



DİYABET(ŞEKER HASTALIĞI): Düzenli kullanım kan şekeri seviyesindeki yükselme uzun bir periyoda yayılır. Bu, şu demektir. Düzenli kullanımda yulaf, tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu sayede diyabetin neden olduğu birçok komplikasyonu önlemeye yardımcı olur.



KAN BASINCI(TANSİYON): Bütün bir yulaf günlük porsiyonda zengin olarak kullanılırsa hipertansiyon veya yüksek kan basıncı azaltır ve böylece anti-hipertansif ilaç ihtiyacını azaltır.
Hiçbir besin tek başına mucizevi değildir. Her biri ayrı ayrı vitamin ve mineralleri içinde barındırır. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sağlamak için her besine ihtiyacımız vardır. Bugünkü yazımda size sadece ekmek değişimi arasında yer alan ve posa içeriği yüksek olan YULAFI seçtim.


Diyetisyen Cagla Pekel,
yazi alintidir.


Cok sevdigim ve genelde kahvaltida tükettigim yulaf ezmesini sizlerle paylasmak istedim.
Özellikle tok tutucu özelligi  ve yüksek protein özelliginden yararlandigim yulafi  sabahlari söyle yerim:

YULAF LAPASI

3 kasim yulaf ezmesini 1- 1,5 bardak süt ile kaynayincaya kadar pisirir,kenarda ilinana kadar bekletirim, bu sirada sismisde olur.
Üzerine ( Agave surubu,bal,vs, ... 1 tatli kasigi gezdiririm,zayiflama süresi disinda,ama eger hakkiniz varsa kullamabilirsinizde) bol tarcin,nefis oluyor.
Baska bir alternatifde pisirmeden önce elma yada armut rendelemek,sonra hepsini pisirmek.

Bir secenekte yulaf sütlacini muz dilimleri,yabanmersini,cilekle yemek.
Özellikle cocuklar bayilacaktir.

Yulafla tanismam Dukan diyeti zamanina rastlar,orda sadece yulaf kepegi tüketilebiliniyordu,ilk asamalarda.

O kadar cok tarif topladim ki,defterler dolusu,yeri geldikce paylasabilirim.
Corbalariniza un yerine kullanabilirsiniz yulaf kepegini.Biliyorsunuz,ictigimiz corbalara UN koymak yasak artik.

Dashboard güncelleme hatasi belirdi umarim yaziyi yenilemem gerekmez.Sorunu cözebilirsem cok mutlu olacagim.

Bu arada umarim, ikinci günde rahat geciyordur.Yemek vaktide yaklasiyor :)
Sporlarimizi ihmal etmiyelim.Ben henüz yapmadim,ögleden sonraya kaldi.

Saglicakla kalin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlariniz icin cok tesekkür ederim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma